Monday, April 29

Pengalam bersalin - Arieff Zaffriel

Haha.... Rindu nak menulis tapi internet dekat rumah tak macam nak tak nak.... berpantang sendiri nak tunggu connect dengan internet buat aku menangis dan bila nak pegang jer keyboard anak dah terkuek-kuek jadi lupakan sahaja....

So far mengandung anak ke 2 ni memang amat berbeza dengan anak yang pertama... lain dari semua segi... permakanan, pembawakkan, semualah..... anak kedua aku lebih suka minum milo dan makan roti di malam hari... tiap-tiap bulan kene marah dengan nurse sebab naik berat badan 3kg sebulan.. haha
Kali ini mengandung jugak kene kencing kotor, tapi lepas makan ubat ok balik... dan ada sekali pergi checkup ada gula dalam air kencing... jadi lepas tu aku lebih berhati-hati kurangkan gula...

Minggu terakhir sebelum bersalin.. jika diikutkan EDD aku jatuh pada 20 feb 2013 tapi aku masih berkerja tu pon kadang-kadang on off... ikut sesuka hati aku... datang office pon aku tidur sebab aku memang dah tak larat sebenarnya nasib baik kawan-kawan dekat office memahami.. kaki bengkak jangan cakap lah.. sampaikan selipar pon aku tak muat... Jadi sejak dari mengandung dari minggu 36 aku dah mengaharap supaya aku cepat bersalin....  Ramai yang kata aku bersalin awal, mungkin sebab dorang pon dah tak sanggup tengok perut aku... jadi sebelum raya cina aku pindah ke rumah mak ayah aku iyalah sebabkan rumah aku tinggi tingkat 19 jadi mr z risau kalau-kalau aku sakit nak bersalin tiba-tiba liff rosak, mau terberanak dekat tangga pulakkan... disebabkan masih tak ada tanda-tanda nak bersalin jadi aktiviti merayap dan berjalan di hujung minggu masih di teruskan.. tapi jalan pon dekat-dekat jerlah...Duduk rumah menuggu bila nak bersalin stress ok...

14 feb2013
Jadi aku duduk dekat rumah mak ayah sampailah cuti raya cina bila habis jer cuti raya cina aku balik semula kerumah aku sebab aku kene pegi kerja seperti biasa... susahlah nak angkut semua kain baju kerja aku.. 
Jadi aku menjalani checkup di klinik kesihatan juga seperti biasa, dalam hati merungut jugak sampai bila lah aku kene datang sini lagi... sampai lah pada minggu sebelum nak bersalin aku memang dah tak larat sangat rasanya nak pergi kerja lagi.. Jadi masa pergi checkup khamis  aku dah dah minta doctor tu tuliskan surat aku nak cuti awal... Ada jugak terpikir buatnya aku aku tak bersalin jugak on due date kene tunggu lagi 9 hari.. doctor tu dah siap-siap kasi date nak induce aku 4 march 2013 lama jugak aku kene korban kan cuti aku tapi aku memang betul-betul dah tak larat nak pergi office... jadi berserah dan tawakal sahaja... 

22 Feb 2013 
Hari jumaat aku mc aku melepak jer dekat ruma dengan ziqrie masih sama langsung tak ada tanda-tanda nak bersalin.. Petang jumaat tu aku terpikir nak rendam bunga fatimah @ akar fatimah @ sanggul fatimah... aku pon tak tau apa yang sebenar-benarnya nama nye haha.... Jadi aku pon rendam lah ada member office aku kasi dia kata jangan minum air nya kalau tak rasa sakit.... aku memang tak de niat pon nak minum saja menggatal suka-suka nak tengok bunga tu kembang....
Memang bunga tu kembang dengan jayanya... Malam tu lebih kurang lepas maghrib aku cakap dengan mr z aku nak pergi makan chicken chop.. Jadi kami bersiap-siap pergilah makan.. habis jer makan terus pergi rumah mak ayah... saja pergi hanya menyinggah lepas borak-borak lebih kurang pukul 12tgh malam aku pon balik lah ke rumah.. lebih kurang dalam pukul 1 baru nak baring meluruskan pinggang, perut rasa macam tak best..Tapi yang aku tau tu bukan rasa nak buang air besar.. pergi toilet nak tengok-tengok kalaulah ada tanda nak bersalin ker apa.... emmmmm tak de pon... Lebih kurang pukul 2 pagi perut semakin sakit.. 
Aku berdoa mohon pada Allah jika rasa sakit nie, rasa sakit aku nak bersalin biarlan sakit sehingga pagi..
Ha memang Allah makbulkan doa aku sampai subuh aku tak tido...

23 Feb 2013
Start pukul 7 pagi aku dah tak boleh duduk dah... aku kejut mr z.. aku cakap aku nak kemas kain baju dan nak pergi rumah mak.. Aku bagi tau mr z aku dah nak bersalin tapi aku ok lagi.. boleh kemas baju dan kemas rumah lagi..

Lebih kurang pukul 10 ayah call saja nak tanya aku ok ker tak.. aku bagi tau yang aku dah mula rasa sakit.. ayah suruh packing baju pergi rumah mak sekarang.. sakit perut dah tangkap hingga pinggang berpeluh menahan sakit jangan cakap lah macam lari tanpa henti...

Dalam pukul 11 pagi dah ada dekat rumah mak ayah... aku tak terus ke hospital sebab masih tertanya-tanya betul ker aku nak bersalin atau sakit main-main sebab masih tak ada tanda.. Dekat rumah mak aku baring dan tertido sampai pukul 1 tengahari... Mak kejut ajak makan. aku makan jugak nasi buat alas perut manalah tau kot-kot aku bersalin walaupon masa tu langsung tak ada selera nak makan sebenarnya..

Lepas makan aku sambung baring sampailah pukul 4 petang aku ajak mr z ke hospital... sakit semakin kerap lebih kurang 20 minit sekali...

Sampai di hospital macam kene tukar pakai kain hospital sebelum nak melakukan perkara yang menyakitkan doctor tu tanya kenapa anak no berapa... Dah ada tanda ker, alamat rumah, kerja dekat mana dan macam-macam lagilah dia tanya lepas tu macam  biasalah memang kene seluklah nak tau berapa bukaan rahim.. doctor kata bukaan baru 2cm.. pastu doctor tu sambung interview aku lagi lepas die berborak dengan sorang lagi doctor..

Doctor : rumah jauh tak puan?
Aku : tak jauh dalam 10 minit, knp yer?
Doctor : puan nak balik dulu tak?
Aku : kenapa yer? 
Doctor : Sebab baru 2cm rasa macam lama lagi nak bersalin..
Aku : Iya ker?
Doctor : ahah.. puan balik dulu nanti kalau dah ada tanda puan datang balik boleh tak?
Aku : Mana doctor tau saya lama lagi nak bersalin? Anak pertama saya sakit datang hospital pukul 7 pagi bukaan 2 cm pukul 11 pagi saya bersalin..
Doctor : Alamak iya ker.. Kejap yer saya tanya doctor saya... Puan boleh tunggu dekat luar dulu lah..

Emm dalam masa 10 minit aku menunggu dekat luar doctor pakar panggil aku.. die scan nak tengok baby besar mana.. mungkin sebab die tengok perut aku besar agaknya... Jadi bila scan doctor anggarkan besar baby dalam 3.5kg dan sekali lagi aku kene seluk bukaan dah 3 cm.. Jadi doctor pakar kata aku admit tapi ke wad dulu... Lepas jer kene seluk sakit semakin terasa setiap 10 minit... Terus aku kene tukar baju dan dihartar ke wad.. Dalam hati tertanya-tanya lagi aku nie dah nak bersalin ker.... 

Aku masuk wad lebih kurang pukul 4.30 petang masa tu sakit masih lagi setiap 10 minit.. tapi aku dah tak boleh nak baring.. habis 1 wad tu aku tawaf.. Lebih kurang pukul 5 petang MIL,SIL dan mak cik aku datang melawat.. Aku memang tak kasi mak aku datang alasan aku, aku tak kasi bawak ziqrie datang hospital sebab takut nanti bising ada budak.. padahal aku tak nak dorang tengok aku sakit sebab aku tau nanti mak aku sedih... sebelum aku nak keluar rumah nak pergi hospital masa aku salam mak aku pon dia dah menangis.. 

SIL aku belikan aku mcd.. Aku sempat jamah sikit french fries jer dalam 2 batang tu pon MIL aku suapkan, aku memang langsung tak de selera nak makan.. perut semakin sakit... berjalan tanpa berhenti.. bila aku tengok jam sakit semakin kerap setiap 2 minit... MIL aku tak henti-henti urut pinggang aku bila sakit tu datang.. SIL aku terus panggil doctor die bagi tau doctor tu aku sakit sangat..

Sekali lagi aku kene seluk...waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa kali ini sakit memang tak mempu nak di ungkap dengan kata-kata...sakit mengila lepas tu doctor masukkan ubat buang air besar... doctor kata tunggu labour room penuh nanti dah ada kosong dorang bagi tau.. perut semakin memulas aku tak tau sakit nak buang air besar @ sakit contraction aku rasa sama jer... 

Saat paling sedih bersalin dekat hospital kerajaan bila pukul 7 semua pelawat kene keluar waktu melawat dah habis termasuklah suami kene keluar perkara yang paling aku takut sakit sorang-sorang dalam wad... terjadi jugak dekat aku tapi suami boleh tunggu dekat luar wad.... sakit semakin menjadi... tak henti-henti aku baca ayat yang aku tau... 

Lebih kurang pukul 8.00 malam aku call mr z minta pergi belikan aku air aku dahaga sangat.. dalam pukul 8.10 nurse datang dia cakap nak tolak aku ke labour room.. perut semakin sakit hati pulak makin berdebar-bebar aku call mr z dia cakap die dekat luar tengah beli air yang aku minta tadi bila aku cakap aku dah di tolak ke labour room aku dapat dengan suara dia pon macam panic.. 

Sampai jer aku di labour room kene interview lagi sekali... adoi bercakap dalam keadaan sakit....rasa macam tak nak jawab jer dan macam aku cakap dekat doctor tu ko boleh tolong diam tak... haha tapi aku jawab jugak lah dah kerja diakan lagi pon die nak tolong aku..

Lepas habis sesi soal jawab terus nurse masukkan water drip... aku dapat rasa air tu mengalir dari tangan aku rasa sejuk jer.. doctor yang seluk aku tadi datang balik.. dia cakap bukaan 5cm jangkaan aku besalin lebih kurang pukul 1pagi dan die bagi tau nak pecahkan air ketuban.. 1st time aku tengok alat yang nak percahkan airi ketuban tu sebab masa ziqrie air ketuban pecah sendiri.. Adoi alat tu bila tengok pon ngeri.
Masa doctor tu masuk ker alat tu ya allah sakit tak terkata.. yang aku sedar badan aku dah macam melonjak ke belakang sampai doctor suruh nurse 2 orang pegang aku.. 

From google
Lepas die pecahkan air ketuban sakit semakin menjadi-jadi nurse tu bagi aku sedut gas.. untuk kurangkan sakit.. memang ada kuranglah tapi masih sakit sepanjang aku duduk dalam labour room tu dorang pasang surah yassin adooiii sayunya hati aku ada jugak aku terpikir mungkin juga aku akan menemui ajal semasa melahirkan nanti terus aku suruh nurse panggil mr z... Mr z masuk jer aku terus cium tangan dia... iyalah kan aku sedang bertaruh dengan ajal.. dalam masa aku sakit tu denga sayup-sayup suara dari bilik sebelah tengah meneran sempat juga aku berdoa dalam hati semoga Allah mempermudahkan urusan jiran ku yang sedang bertarung nyawa... tapi aku masih berlawan dengan sakit... Lebih kurang pukul 9.30 malam sakit semakin kuat... aku cakap dengan mr z panggil nurse aku nak buang air besar nie.. bila nurse masuk die kelam kabut sediakan peralatan.. aku menjerit dekat nurse ''saya tak tahan nak buang air nie'' terpikir jugak masa tu macam mana nak bangun pergi toilet nie dan terpikir nie mungkin kesan ubat yang doctor tadi masukkan.. 
Aku : Cepatlah saya tak tahan nak buang air nie..
Nuruse : puan kalau nak buang air angkat kaki jangan kepit..
Aku : Angkat kaki buat apa? 

Sebenarnya aku dah tak terdaya nak angkat kaki.. Sakit saku terlalu sakit...

Nurse : Puan nak buang air.. buang jer tak per teran jer...

Aku dah tak tahan nak buang air.. aku terus teran lepas tu aku dengan suara baby menangis rupanya sakit nak buang air tu baby nak keluar.. langsung tak terlintas dalam kepala aku anak aku nak keluar sebab doctor kata aku bersalin lebih kurang pukul 1 pagi. Pada jam 10.12 malam lahirlah sorang lagi hero mama..
Terus nurse tu letak baby atas dada aku...Alhamdulillah anak sihat lepas aku bagi salam nurse tanya baby apa.. lebih kurang 10 minit sesi untuk ibu dan anak nurse amik semula baby sebab dorang nak bersihkan...Ilang sudah sakit contraction dan sakit meneran nurse nak keluarkan uri lepas keluar je uri sakit satu lagi yang kene tempuh nak kene jahit... Tapi aku amat-amat bersyukur bila nurse tu cakap. 

Nurse : puan langsung tak koyak dan rasanya tak perlu dijahit.....

Uish masa tu rasa nak melompat bintang tapi tiba-tiba nurse tu cakap..

Nurse : Tapi nanti saya panggil doctor yer, tanya die perlu jahit ker tidak...
Doctor : Puan tak koyak dan perlu jahit tapi saya kene spray sikit dengan ubat yer untuk elak jangkitan kuman, tapi pedih sikit...

Lepas jer doctor tu spray bukan pedih sikit pedih banyak tapi sekejap jerlah rasa pedih tu...
Lepas siap semua tukar baju aku dan baby di tolak ke wad lebih kurang jam 1.30 pagi..

Alhmdulullah betullah kata orang setiap kali mengandung dan melahirkan anak semuanya tidak sama..
setiap anak yang di lahirkan pasti ada pengalaman yang berbeza... Ku bersyukur pada mu Ya Allah atas kurniaan yang tidak terhingga ini... Amin...





Nama : Arieff Zaffriel
Berat : 3.3 kg
Panjang : 50cm









7 comments:

MaszLaVista said...

sayu nya hati baca entry ko kali ni..menitik air mata. rindunya ya ALLAH nak ada baby kecik lg, tp belom ada rezeki lagi.

nurul shahrizan said...

Insyallah ada rezeki tu nnt... Teruskan usaha dan doa..

Lia Sakura said...

menggeletar badan baca post sis ni.. sy dh 36w ni.. berdebor walaupun anak yg ketiga..

Izzan Yong Rosdin said...

Lia sakura : hahah yg yang dah setahun lepas bersalin pon masih terasa ngari sakit nak bersalin tu sis.. Tahiah dan moga semuanya dipermudah kan.. moga awak dan baby sihat dn selamat...

Anonymous said...

Mnarik pnglmn tu..walaupn kdngrn agk mnyakitkn..dpt jgk sy tau mcm mne keadaannya..sbb bkl jd daddy nie..sptutnya isteri yg bce blog ni..tpy sy plak yg excited nk bca..hehehe

Ayu Zan said...

Kite da 39 wk. Tgh menunggu gak ni. Perut asik memulas jee....

Anonymous said...

MasyaAllah..menitis airmata baca post ni..smg Allah permudahkan segala urusan..saya 38 weeks n dah mula rasa sakit sikit2..Allahuakbar...

Popular Posts