Showing posts with label Ziqrie. Show all posts
Showing posts with label Ziqrie. Show all posts

Friday, February 3

Happy Birthday Arieff Ziqrie

Alhamdulillah ziqrie dah 7 tahun. Kejap jer masa, ziqrie dah sekolah. Tahun depan kalau ada rezeki zaffriel pon nak masuk tadika dah.

Selalu birthday anak-anak aku suka bawa dorang pergi beli Toys, nanti dorang pilih sendiri apa yang dorang nak, tapi tahun ini macam nak tukar sikit sebab hadiah birthday tahun lepas aku tak nampak dah bayangnya.

Mama : iqie tahun ini birthday ziqrie nak apa? Tapi mama tak nak beli iqie toys dah.
Ziqrie : Kenapa mama?
Mama : Sebab mama sedih lah, semua toys tak tau mana iqie letak, semua patah patah. Kita pergi jalan-jalan makan-makan jer ok tak?
Ziqrie : Ok kita pergi jalan-jalan dalam ToyRus.
Mama : Ha Ha masuk dalam tu kita jalan-jalan jerlah tak payah beli apa-apa ok?

Lama ziqrie diam.....

Ziqrie : Ok mama iqie dah tau nak pergi mana jalan-jalan. Boleh tak mama bawa iqie pergi Legoland?

Aku pandang Mrz... Mrz pandang aku.

Ziqrie : Boleh lah mama. Iqie tak penah pergi legoland. Iqie tengok gamba anty cinda (sepupu aku)
jer pergi.

Ko rasa apa bila anak dah cakap macam tu? Masa tu lebih kurang dari nak cuti raya cina. Hotel pon banyak dah dah sold out. Bila bincang dengan Mrz dia cakap next time lah. Kalau bapak-bapak ini memang cam tu eh? I cannot ok bila anak cakap macam tu. Sedih rasanya.

Aku pon kira-kiralah. Boleh tahan mahal jugak. Google lagi kot-kot ada promosi ke legoland. Tuk tahun ini banyak promo Mykad,Maybank,Astro tapi aku guna promo biskut Julies. Buy adult free child. Promosi sampai bulan April 2017.

Pastu aku saja email dekat Legoland saja tanya if ada apa yang special kalau pergi time birthday. Tuk budak umur 11 tahun kebawah kalau bergi tarikh birthday jatuh hari yang sama akan dapat masuk free ke legoland tapi jangan lupa pulak bawak anak ponya Mykid yer.

Sabtu subuh bertolak lah kami ke Johor empat beranak. Pukul 10 pagi dah sampai JPO.




Tak ada beli apa pon, tengok tengok aja. Tengok tengok aja pon sampai pukul 12, anak-anak dah bising lapar. oklah jom pergi lunch aku dah plan nak makan dekat Kedai Ikan Goreng Rahmat, Pasir Gudang.



Masa sampai kedai ini orang kedai tu kata semua penuh. Aku tengok meja ada jer yang kosong tapi semua orang dah reserve. Jadi kalau nak datang makan dekat sini time lunch atau time cuti baik lah korang call dulu reserve siap-siap tambah lagi kalau korang datang ramai. Cam kita orang berempat aja senang nak selit.

Lepas jer makan kita orang terus ke Hotel berhehat dulu.

Lepas Maghrib baru lah kita orang keluar. Singgah Aeon tebrau nak pergi cari sepotong cake untuk birthday boy, nanti nak dinner dekat Danga Bay sambil makan cake.


Alhamdulillah ini rezeki dan kebahagiaan yang Allah beri. 
Moga kebahagiaan ini akan kekal sampai bila-bila







Ziqrie ajak aku naik mainan belakang tu, tak berani aku risau terbalik, terlangkup habis. 
ha ha.


Masa ini tengah tunggu makanan, makan tak best pon, ingat makan dekat sini adalah yang best seafood ker. Tak ada apa yang menarik pon laut pon tak nampak dah habis di tambak dah.


Boring dah kecik ini tunggu makanan lama sangat.


Lepas makan nyanyi lagu birthday tuk ziqrie lepas tu makan lah kek 2 potong 
kongsi berempat.



Benda sikit bila kongsi jadi sedap sangat.





Happy Birthday anak mama. Doa mama setiap kali birthday abg tetap akan sama sampai bila bila. Mama doakan abg akan berjaya dunia akhirat, Abg akan sentiasa di berikan kesihatan. Abg akan dilimpahi rezeki yang tidak putus putus. Abg akan jadi anak yang soleh dan moga abg akan menjadi penyejuk hati tuk kita sekeluarga. Terima kasih abg banyak perkara dan pengalaman baru yang mama belajar dengan adanya abg sejak tujuh tahun lalu. Mama akan sayang banyak-banyak tau .


Friday, January 27

Ziqrie darjah 1

Selamat tahun baru 2017 adakah post ini akan menjadi pembakar semangat untuk menjadi rajin berkobar-kobar untuk update blog selalu...... Ha ha harap harap lah iyer, banyak cerita nak tulis dalam ini tapi tu lah bukan nya malas tapi tak berapa nak rajin sangat tapi niat dah ada dah..

Entry pembuka tuk tahun 2017, yang ni harus di cerita dulu sebab nak ziqrie tau perjalanan dia mula sekolah. Memori terindah ini, first time anak masuk sekolah. Masa pergi beli baju sekolah pon hati gembira bercampur sedih terharu macam macam perasaan lah ada. Tak percaya anak nak sekolah pon iya juga, tak percaya hoi anak dah besar diri dah memakin dewasa. Huhu.


Ini masa pergi beli baju sekolah, beli dekat kedai canggih wangsawalk, try baju aku rasa macam tak kena jer, masih tak percaya anak nak masuk sekolah. Haha saiko.


Ini masa hari orentasi, awal sungguh sekolah ini buat orentasi, next day lepas cuti sekolah.



Masa bila kene beratur ini pon aku tak tau, Mrz settel kan anak aku beratur panjang nak pergi bayar duit file sekolah. Tau tau jer mrz kata ziqrie dah naik kelas tengah colour colour.


Uis gamba ni I cannot, Jangan lambai lambai mama sangat abang. 

Orentasi habis lebih kurang pukul 11 pagi, cikgu bercerita pasal sekolah pasal peraturan sekolah bagai bagai,

Habis dah cerita hari orentasi, Ziqrie masuk sekolah 3 Jan 2017 (Selasa). Aku ambil cuti 4 hari
Hati kuat kata anak aku insyallah ok, tapi nak jugak tunggu.


Opah pon semangat nak ikut menghantar cucu masuk sekolah.


Mrz amik cuti sehari jer. Melampau lah air kat kantin sekolah RM1 tuk air sirap cam tu. Budak sekolah kot.


Sebelum locing bunyi kena beratur dulu dekat sini. 


Masa ini mak bapak punya lah ramai, walaupon cikgu mintak banyak kali suruh mak bapak bersurai, tinggalkan anak tapi mak bapak buat tak reti jer. Seolah olah mak bapak ini nak cakap dekat cikgu, jangan pisah kan saya dengan anak saya.


Ini pon sibuk nak pergi sekolah, tahun depan dah masuk sekolah susah nak bangun pagi siap yer adik.


Nak berjalan dah masuk sekolah masa ini muka die sayu sikit, macam nak nangis pon ada, bila tanya kenapa dia jawab, dia sibuk nak butang baju dia sampai atas sebab tengok kawan yang duduk sebelah tu butang baju sampai atas, toleh sebelah lagi kawan pakai Tie, dia tak ada Tie. Sorry lah anak mama lupa nak beli :)



Alhamdulillah so far ziqrie ok jer, sebab dalam kelas ini pon ramai kawan masa sekolah tadika dulu. 


Ziqrie ini dia lambat sikit nak mesra, kalau orang tak kenal dia lebih diam.


Masa amik gamba ini, mrz ajak aku turun dah, ajak pergi makan.

Dia kata biarkan anak tu, dia nak belajar, tinggal kan dia biar dia belajar berdikari...

Ehhhhh.... tulah orang lelaki dorang mana tau sedihnya hati mak ni tengok anak masuk sekolah. Sayu ok tengok anak ko lepas ini kene buat semua sendiri. 


Saiko aku siap berdiri depan pintu kelas sebab nak amik gamba anak dari jarak jauh pulak,


Ini time rehat, Baguslah cikgu sekolah ini hantar budak sampai ke kantin. 

Ziqrie makan nasi ayam aku tapau dari kedai.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ini cerita hari ke 2 sekolah, hari ini aku hantar sendiri adik aku pos kat rumah opah, tabah sungguh aku hari ke 2 ini aku duduk dekat sekolah sampai ziqrie balik. Sakit jugak lah pinggang aku tapi ok jer sebab aku layan cerita korea, Mrz dah siap-siap downloadkan untuk aku.


Ziqrie bawak bekal nasi goreng, hari ini aku suruh dia pergi beli sendiri apa yang dia nak. Saja aku perhatiakan aja.



Hari ke 2 dah tak sedih dah, sebab dah ada Tie. Beli air sampai senget-senget Tie anak aku.


Beriya nak oi bawak air, sampai kembang-kembang hidung.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------


Hari ke 3 budak kecik ni dia dah tau semalam dia ken tinggal kat rumah opah, pagi pagi dia bangun dia dah cakap jangan hantar adik rumah opah, adik nak ikut mama pergi school abang.



Dia sibuk nak teman abang.


Dia yang beriya lebih borak dengan kawan abang, tu ammar kawan ziqrie dari sekolah tadika.

Bila ziqrie dah masuk kelas aku dengan pantas pergi potong rambut, waktu rehat aku datang balik.


Lepas habis waktu rehat aku balik terus, kalau zaffriel tak ada nak jugak aku duduk dekat seolah ini sampai ziqrie balik. Tapi Mrz suruh aku balik sebab dia akan terus amik ziqrie lepas balik kerja nanti.

Hari ke 4 last day aku tunggu tapi tak ada gamba pulak. Alhamdulillah anak mama dah pandai dah rehat sendiri dah pandai nak beli makanan. Ok kan dah ada kawan. 


Ini gamba cikgu dia hantar dalam Group, dari duduk tepi tingkap ziqrie dah pindah duduk tengah-tengah. Dia cerita kawan perempuan yang duduk sebelah dia tu pon kawan masa sekolah tadika dulu.

Macam tulah cerita ziqrie darjah 1, kita akan berjumpa lagi di next entry ''zaffriel darjah 1''


Bye!










































Friday, November 25

Bye Bye Little Caliph



Alhamdulillah Ahad lepas 20 Nov 2016 anak mama Ziqrie dah convo dari Kindergarden Little Caliph Taman Kosas, kejap jer masa 2 tahun berlalu. Aku masih ingat 1st day hantar ziqrie pergi sekolah. 
Jadi sebelum aku lupa baik lah tulis dekat sini sebab nanti beranak lupa ha ha. Mrz sibuk dah suruh aku beranak lagi. Sibuk nak anak kecik, sibuk nak baby girl. Nanti lah yer b belum lagi. Tak ready lagi nak bersalin lagi. 


Convo tahun ini dekat International Youth Centre Cheras, acara start pukul 8.45pagi, pukul 8.00pagi aku dah tercongok kat sana, best datang awal dapat pilih tempat yang ko suka, haruslah duduk depan sekali kan. 


Seronok tenguk muka anak anak fresh jer bangun pagi, happy jer.


Muka sembab gila, aku tak dengan Mrz tak cukup tidur sebenarnya, Hari sabtu ada 2 majlis kahwin balik siap-siap terus pergi dinner office, sampai rumah dekat pukul 1 pagi, terus packing baju sebab lepas majlis convo ziqrie nak fly ker langkawi, pukul 4 tidur bangun pukul 6pg terus ke sini. 



Sebab sampai terlalu awal banyak sangat masa. Ha Ha Ha..


Gamba teacher dia hantar masa tengah tunggu turn nak buat persembahan.


Masa persembahan ini, adoi sayu nya hati bila tengok anak anak ini nyanyi. Pelik betul lah persaan mak mak ini, sikit sedih sikit touching sikit nak nangis. Aku tengok mak mak lain pon nangis, sempat toleh kt Mrz dia tak delah nangis tapi sayu jer muka dia.


Sebenarnya anak anak kita ini tak tau apa sebenarnya yang berlaku masa ini, yang dorang tau teacher dah ajar menyanyi, teacher dah suruh buat macam ini buat macam tu, apa yang dorang paham hari ini tak belajar hari ini hari untuk nyanyi happy happy dengan kawan kawan. 



Habis persembahan dorang di arak masuk dalam dewan dengan bunga manggah meriah sangat.


Untuk acara penutup ada persembahan ramai ramai. Tuk convo hari ini ada 4 sekolah rasanya dan pagi ini hanya untuk student 6 tahun aje.



Alhamdulillah selesai sudah acara hari ini. 


Tahniah ziqrie anak mama. Terima kasih kerana bagi mama peluang merasa pangalaman hantar anak ke sekolah. Banyak perkara dan pengalaman yang mama dapat membesarkan abg. Insyallah we looking forword tuk hantar abg kesekolah rendah pulak yer.


Mama love abg ziqrie so much.


Nak tempek gamba trowback dari awal ziqrie masuk sekolah.















All the best anak mama. We will together explore the new world. Insyallah.












Popular Posts