Thursday, March 6

Ziqrie N Zaffriel Birthday (Cowboy Theme)

Kejap jer masa berlalu macam tak sedar ziqrie dah 4 tahun... Zaffriel pulak dah setahun.. dah nak berjalan..
Aku rasa masa cepat berlalu mungkin sebab aku jarang ada masa bersama anak-anak.. Iyerlah dah tentu-tentu dari pagi sampai petang sehari suntuk dekat office.. lepas waktu kerja berapa jam sangatlah dengan anak-anak, balik masak lagi lepas makan anak-anak dah nak tido..

Sedih sebenarnya, terlepas peluang tengok anak membesar depan mata.. 
Ok berbalik pada cerita sambutan birthday Double Z tahun nie... Pikir punya pikir nak buat theme ape tahun ini boringlah kan theme cartoon.. tahun lepas masa birthday ziqrie 3 tahun dah buat theme Cars..

Google punya google mencari idea.. ok set tahun ini buat theme cowboys...
Plan ini 3 minggu sebelum majlis.. Aku punyalah ingatkan banyak masa lagi rupanya tinggal 3 minggu jer lagi, kiranya macam tersedar dari mimpi..ahahaa

Invitation tuk birthday party double z... Majlisnya kecik jer tapi aku kan over... haruslah ada ini semua..

Aku rasa tahun ini birthday paling penat, sebab aku sendiri masuk pasar pergi beli barang nak dimasak..
Mak aku sibuk nak masak laksa, aku cakap goreng mee jer.. die kata mee macam simple sangat... ok fine hari jumaat malam sabtu dalam pukul 12 macam tu aku pergi pasar chowkit dengan mrz nak beli daun-daun untuk laksa, kan dekat chowkit kalau malam kan dorang berniaga tepi jalan jerkan.. Yang peliknya bunga kantan tak ada.. mugkin sebab musim panas kot.. ada kene mengena ker?

Jadi sebab dah tak de, malas lah nak beli barang dekat situ, mrz cakap dah alang-alang beli semua barang dekat pasar selayang jerlah.. Jadi kita orang pergilah pasar selayang, sampai lebih kurang dalam pukul 1 pagi, Masuk pasar sunyi jer... ada bangla jer.. aku pernah dulu sekali pergi pasar selayang ini, dah lama lah masa mula-mula kawin dulu kot.. masa baru kawin mood die kan lain sikit pergi pasar pon seronok..
tengok orang beriya-iya turunkan ikan dari lori.. yang main seret-seret ikan pon ada, ikan besar peha aku ini mana malu nak angkat dorang main tolak-tolak jer guna kaki... tapi masa aku pergi malam tu pasar tu cam tenang dan damai jer... Cakap gak ngan mrz tak de orang pon b... Tapi sebab tak puas hati lagi nie.. mrz cakap mungkin ikan sebelah sana kot.. ok aku pon jalan masuk lagi dalam pasar.. keadaan pasar tenang jer... cuma bau busuk yang ada... kebetulan ada sorang amoi/asoooo aku pun tanya lah..
''amoi mana tempat jual ikan?''
amoi/asooo tu cakap.... you gila ka? sikalang mana ada ikan lagi, awal lagi ma... (haha tak tu aku tipu)
amoi tu cakap sekarang awal lagi ikan nanti sampai pukul 2 lebih itu macam....
sikalang you boleh balik tido dulu.. (haha ini pon aku tipu, nasib baik aku tak kerja dekat pasar,kalau tak mungkin aku yang akan cakap cam tu dekat orang... dan mungkin akan tambah lagi sikit tak baca punya orang)

Terus keluar dari pasar tak tau nak pergi mana terus masuk dalam kereta... Mrz pon bawak kete macam pasrah pasar belum bukak.. dah jalan ke depan tu nampak signboard NSK, lalu depan nsk tu terang, kereta banyak... terus cakap dekat mrz jom masuk pergi beli pinggan mangkuk cawan dan yang sewaktu dengannya... sampai dekat pintu gate nsk tu aku tanya dekat bangla yang kerja nsk tu...
Tutup pukul berapa....???
dengan belagaknye bangla tu jawab (korang taukan macam mana cara bangla belagak bercakap)
 sini tak ada tutup 24hours..
waaaa.... ini sudah bagus.. bila masuk jer dalam nsk tu punyalah ramai orang, suasana sama macam kita shopping barang dapur masa siang... Amik pinggan mangkuk yang patut terus pergi bahagian basah..
Tengok ikan ayam semua fresh-fresh... ok senang kita terus jer beli barang semua dekat sini tak payah masuk pasar, sebab aku tengok macam semua orang beli barang dekat sini, penuh troli mungkin harga dekat sini lebih kurang dengan pasarlah kot.. kalau mahal sikit pon ok per jauh lebih selesa... Habis jer beli barang lepak pergi minum kejap lepas tu terus balik rumah. lebih kurang pukul 4 pagi sampai rumah..

Ini jer gamba yang aku ada masa beli barang tapi nie bukan dekat nsk tapi dekat aeon big beli kepak ayam..
Sabtu tu pagi-pagi aku dah keluar dengan mrz, ada lagi barang nak kene beli, lepas beli ayam hantar dulu ayam balik rumah, lepas tu aku keluar lagi nak cari barang yang belum beli lagi.. 
Aku jalan-jalan aku terjumpa pulak binatang ini..

Cun lah kene sangat dengan theme aku kan, nak beli keda betul tak mampu.. lagi pon pikir nanti anak-anak boleh main kan.. rupanya sangkaan aku melesit sama sekali.. ziqrie n zaffriel takut dengan binatang ini...
sebab kuda ini ada bunyi..aku nak jual kuda ini...saper nak beli call aku eh...

Mula-mula pikir nak letak kuda ini dekat sebelah meja candy table tali aku takut kuda ini nanti dah ramai-ramai bertukar jadi binatang lain pulak nanti...

Jadi aku letak kuda ini atas meja, nasib ko lah kuda anak-anak akak takut dengan ko..
pada mata akak ko cute jer tak nampak pulak apa yang ngeri nye...kecian ko...

Malamnye pulak plan nak buat kerja tampal menampal.. aku dah pesan dah dekat mrz balik awal sikit, sebab aku nak mintak tolong die tampal.. die kan tinggi sikit dari aku jadi senang lah kalau orang tinggi nak tampal-tampalkan.. last-last die balik dekat pukul 12 cam tu, siap bawak anak buat aku untuk tolong aku buat kerja menampal nie lah... memang dari awal anak buah aku nie nak datang tolong aku buat kerja tapi sebab maksu ko nie super bizy tak sempatlah nak pergi amik... Tapi nasib baik jugak farah datang malam tu tolong aku, kalau tak memang aku yang siap kan sorang-sorang.. mrz die duduk atas moto perhatikan aku buat kerja, die jadi mandor.. sakit hati akak tau....

Tibalah hari ahad yang dinanti-nanti.. pagi-pagi lagi dah bangun buat apa yang patut.. bila ingat-ingat balik dari pagi nak ke pukul 3 tu macam lama kan,, tapi rupanya tak ok.. masa cepat sangat..
yang aku perasankan aku nie selalu terlupa nak amik gamba.. bila tengah menulis mcm ini baru terpikir dan tertanya-tanya kenapalah aku tak amik gamba.. ngok betooiii lah...

Lebih kurang pukul 11 mrz datang rumah mak aku die cakap tempat pembakar ayam yang kawan die pinjam setahun yang lepas tak ada, kawan die tak pulangkan.. Ha... ini yang aku tak suka ini, aku dah tanya die tampat pembakar tu 2 minggu lepas... tennnssiiiiion nye aku.. Sebab tu aku cukup pantang bila kerja last minit.. jadi dah tau tempat pembakar tak ada.. terpaksa kene beli.. pergi lah kejap sambil tu nak singgah amik kuih yang dah di order..


Lepas amik kuih terus pergi beli tempat pembakar ayam tu.. bila sampai jer rumah bob cakap tempat bakar pinjam wani punya jer.. besar sikit senang bakar ayam + satey 1 tempat.. 
oklah.. Mana-mana pon boleh janji ayam ngan satey bako...

Masa aku balik dari beli barang orang dekat rumah aku semua makin sibuk.. nasib baik ada fatin,makcik n wan aku yang sudi tolong.. kalau hanya nak harapkan aku ngan mak aku tak siap kot semua kerja.. masa ini pon orang karaoke pon dah sampai... suasana tu macam dah mari..hahaha
Mrz susun kerusi meja.. bob hidupkan bara... aku? gosok baju langsung tak terpikir baju aku belum gosok lagi.. Bila pukul 3 macam tu aku siapkan anak-anak dulu lepas tu zaffriel aku lantingkan dekat atok die.. senang sikit aku nak bersiap...




Hahaha aku dah siap, tunggu orang datang.. dekat dapur sibuk lagi time ini sepupu aku tengah dok mengoreng naugget, fatin tengah makeup cup cake die (gamba cupcake pon lupa nak amik,izzan....izzan.....)

Sementara nak tunggu orang datang topi cowboy pon dah tak tentu hala.. 

Ini makanan tu hari tu tapi lupa lagi nak amik gamba 1 per 1..gamba chicken wing abob langsung tak ada...

Candy table@buffet yang tak seberapa ....

 Orang dah mula datang,majlis pon bermulalah...



Mak bapak cowboy nak bako satey yer...

Diyana Sabri

Aina

Fahmi Amber

Baby nasreel vs zaffriel


Kak niza dan anak-anak

Abg ipar family

Linda.....

Ok masa ni clown dah datang jadi event nie aku serah kan dekat die jer... senang kerja aku...


Masa clown ini bagi belon dekat budak-budak.... Aku????


Haha...biasalah aku adik beradikkan perasan artis.. perasan suara sedap...
Bob lepas die nyanyi die balik pada perkerjaan asal die...pembakar satey!


Jom potong kek... Kek ayah yang tempah.. dekat opiz die...
Aku tak tau pon nama (mama) aku akan ditulis sekali atas kek tu... :(

Mrz tanya dekat aku. badut mana awak amik nie? aku tanya lah kenapa?
die cakap tak best bile badut kurus.. tak macam badut sangat..hahaa

Ok ini jer gamba kami berempat yang aku ada... 

Acara berikutnya makan kek..dan game....

Hamper yang tak seberapa untuk games... 4 games tempat 1-3


















 


Alhamdulillah majlis ari tu berjalan lancar dan majlis berakhir lebih kurang pukul 7.30pm
terima kasih pada yang sudi hadir, terima kasih pada yang mendoakan kami bertiga.. Insyallah jika di berikan kesihatan dan murah rezeki nanti kita jumpa lagi dan terima kasih pada yang telah menyumbangkan wang ringgit :) dan tenaga.. moga allah membalas budi baik kalian dan moga kalian di murahkan kan lagi rezeki.. AMIN...













































4 comments:

Muhammad Taufiq said...

Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

Suzana Ibrahim said...

As-Salam Izzany,sorry kak su belum follow lagi blog ni.dah beberapa kali cuba sign in tapi google tu asyik dok cakap' kita tak dapat penuhi permintaan awak lagi'.nantilah kak su cuba dulu ye..

Bicara Kak Noor said...

salam kunjung balas kesini, thanks sudi singgah blog kaknoor ya

Bbwana adienia said...

salam kenal..

sya singgah sini dan follow awak..sudi la singgah di blog sya dan follow di http://www.dapurjirankuberasap.blogspot.com.tq..

p/s: meriahnya birthday tu..mesti hepi sangat birthday boy..

Popular Posts