Wednesday, May 14

Samak Rumah...

Assalammualaikum lama gile tak update blog sebab?

Tak ada sebab pon sebenarnya cuma jiwa raga agak merundum,sedih kecewa,sedih,jauh hati.......
tak per lupakan...

Ini cerita 19 april 2014 aku samak rumah syukur alhamdulillah aku dah dapat kunci rumah... aku beli bukan rumah baru pon rumah subsale jer.. kecik jer.. selesalah untuk 4 beranak berteduh nampak statement cam artis tak??? Aku nie 1st time samak rumah, aku beli rumah ini dari pada cina jadi memang haruslah aku samak rumah tu walaupon aku dah tanya dari tuan rumah tu dia memang tak pernah bela anjing tapi aku tetap nak samak, tapi aku ada terbaca lah kalau korang beli rumah baru sekali pon eloklah kiranya korang samak rumah tu... bukan ape takut masa rumah korang tu dalam pembinaan jadi pot anjing lepak ker kan.. aku baca dari internet baca forum pasal samak rumah, ada member tanya aku kalau samak rumah kene ker samak sampai syiling? aku pon jawab.... Kalau ko rasa anjing boleh panjat @ menjilat sampai syiling ko kene samak lah syiling tu.... Islam kan mudah, islam tak akan susahkan umat nye...

Cerita pasal rumah lama aku, Ampang damai condo pada aku ini betul-betul rezeki anak.. aku beli rumah ini masa ziqrie umur 1tahun 6bulan kalau tak silap aku.. Dari mula kawin duduk dengan family dan bila ada rezeki dapat beli rumah sendiri rasa bersyukur sangat langsung tak pernah pikir mampu beli rumah sendiri..
tapi masa nak beli tu berpikir-pikir jugak ok ker duduk rumah tinggi nie (tingkat 19) cadangnya nak duduk 10 tahun lah kot dekat rumah condo.. sebab tak mampu nak beli rumah yang bertanah rumah dekat kawasan ampang mahal melampau-lampau.. rupanya Allah tu nak bagi rezeki awal duduk cuma 2tahun 5bulan jer..

Sebagai kenang-kenangan ini lah rumah aku yang pertama......






Perasaan masa nak jual sangat berbelah bahagi semua orang aku tanya patut ker tak aku jual rumah condo tu...Ramai yang kata jual.... jual rumah condo ini aku guna agent hartanah senang sikit die carikan orang senang sikit dan cepat jugak.. Tapi sedihlah iyerlah aku kalau ada banyak duit aku tak jual kot rumah condo tu.. Rumah tu kira macam titik permulaan kehidupan selepas berkahwin walaupon lambat sikit lah..

Berbalik pada cerita samak rumah... pagi sabtu tu aku pagi-pagi dah keluar pergi cari tanah dekat kedai jual pokok bunga, aku turun sorang sebab tak ada parking..

Aku : Tanah untuk samak rumah ada tak?
Pekerja : Ada.. nak berapa banyak?
Aku : U jual macam mana?
Pekerja : 1 guni RM 12

Sambil tu aku berpikir-pikir cukup kot 1 guni.. setengah guni atas setengah lagi tuk bawah... tapi pergi dekat kereta tanya mrz dulu..

Aku : B 1 guni gula tu cukup tak? RM12
Mrz : cukup ker?
Aku : Kenapa tak cukup ker?
Mrz : kene beli 2 guni kot?
Aku : Emmmmm kita try 1 guni dulu lah, kalau tak cukup nanti beli lagi..

Jadi aku pon beli lah 1 guni, tamak haloba rupanya guna tak sampai pon suku guni tu... Jadi korang kalau nak samak rumah beli 2..3 bag yang RM2 tu pon dah cukup... Sudahnya tanah tu aku letak jer belakang rumah..


Samak rumah ari tu bertiga aku mrz dengan anak buah mrz sorang.. 1 hari jugaklah kita orang main air tanah dan air sabun alhamdulillah settle basuh dan samak rumah tu...
Perasaan sebelum dan selepas samak rumah.... Sebelum samak rumah tu, perasaan aku rasa lah macam rumah tu aku rasa kotor sangat mungkin sebab mindset dah berkata-kata bekas cina.. ada anjing pernah masak babi tapi selepas samak jer aku rasa rumah aku sangat bersih kalau boleh nak berguling-guling...

Sekarang ini pon aku belum pindah lagi pon rumah tu... Tengah buat renovation sikit, insyallah nanti kita storymory yer.... Tata... 





5 comments:

Nieda ramly said...

bila dah ada rumah sendiri arsa syukur sangat

Nieda ramly said...

bila dah ada rumah sendiri arsa syukur sangat

Nieda ramly said...

bila dah ada rumah sendiri arsa syukur sangat

Nieda ramly said...

bila dah ada rumah sendiri arsa syukur sangat

Izzan Yong Rosdin said...

Yer nieda rasa, izzan rasa bersyukur sangat.. rezeki anak-anak.. Alhamdulillah

Popular Posts